O Plechandě

Historie

Naše restaurace se opírá o tradici českého pivovarnictví a tradiční českou kuchyni s klasickými recepturami od našich předků. Posezení na naší venkovní zahrádce a prosklené terase vám nabídne výhled na jeden z nejstarších kamenných mostů v Evropě (ze 13. století), historické hradby královského města a Sladovnu. Tento úchvatný pohled Vás nenechá na pochybách, proč je Písek jedno z nejkrásnějších měst na jihu Čech a z každého koutu na vás dýchá jeho bohatá historie.

Není proto náhoda, že název U Plechandy odkazuje na legendární hospodu, která dříve stávala na nedalekém břehu zlatonosné Otavy a po mnoho let byla součástí každodenního života píseckých obyvatel. Významný písecký rodák a uznávaný spisovatel Ladislav Beran vzpomíná: „I tuhle hospodu samozřejmě navštěvovaly zrovna tak lidské tragédie, jako radosti a humor. A vedly se tu jako v každé jiné hospodě pivní řeči, dělala se tady místní, ale i vysoká politika a působili tu samozřejmě i “trenéři” snad všech národních mužstev. Mohlo by se tedy zdát, že to byla hospoda jako ostatní, ale věřte mi, nebyla“.

O konceptu

Vítáme Vás v nově otevřené stylové restauraci v samotném srdci královského města Písek, která se opírá o tradici českého pivovarnictví a kuchyně s klasickými recepturami od našich předků a profesionální obsluhou.

V nově zrekonstruovaných prostorech s tematickým „kozlím“ interiérem nabízíme posezení na venkovní zahrádce a prosklené terase s výhledem na jeden z nejstarších kamenných mostů v Evropě, historické hradby královského města a Sladovnu.

Koncept Kozlovny nabízí nejen příjemné posezení v inspirujícím prostředí, ale především vynikající přímo z tanků čepované velkopopovické pivo Kozel 11 od našich proškolených a pivo milujících výčepních mistrů, kteří vám vykouzlí velkopopovickou jedenáctku s pěnou hustou jak smetana, a skvělou českou kuchyni založenou na tradičních domácích postupech s důrazem na čerstvost surovin bez použití dochucovadel a umělých přísad.

Šéfkuchař se svým týmem Vám přímo před Vašimi zraky připraví pokrmy v otevřené kuchyni, při jejichž konzumaci zažijete doposud nepoznané nadšení, a náš obsluhující a vyškolený personál vás nenechá na pochybách, že i vy jste jedineční a zasloužíte si to nejlepší, co Vám můžeme nabídnout.

Pivo od Kozla

Velkopopovický Kozel je značka českého piva, které se vyrábí v pivovaru ve Velkých Popovicích. Díky tradičním výrobním postupům a použití kvalitních českých ingrediencí je držitelem ochranné známky České pivo.

Historické zmínky o pivovaru sahají až do 14. století. Velkopopovický pivovar v podobě, jak ho známe dnes, má ale počátky až v 19. století. V roce 1870 koupil pozemky ve Velkých Popovicích František Ringhoffer, bohatý průmyslový magnát, starosta Smíchova a jeden z nejúspěšnějších podnikatelů československé historie. Pivovar byl dostavěn roku 1875, kdy byla uvařena první várka piva Kozel. Pivovar díky svému majiteli zavedl nové technologie a dal tak vzniknout jeho moderní historii. Na přelomu století prošel pivovar velkou rekonstrukcí a jeho výrobní kapacita se navýšila na 90 000 hektolitrů ročně z původních 18 000 v jeho začátcích.

V roce 2002 byla provedena fúze pivovaru s pivovary Plzeňský Prazdroj a s pivovarem Radegast skupiny SABMiller.

English

Historie s gastro zážitkem